ANASAYFA
  08 Eylül 2010 Çarşamba 04:25  Köyümüzü Özgürlüğümüzü İstiyoruz 21:53:00  Orman Yangınlarına Karşı Yürüdüler 21:34:00  Dersim’de Doğa Tahribatına Son Verilsin! 19:17:00  Orman Yangınlarına Karşı Yürüyüş 01:03:00  BDP’nin Dersim Söylemi Değişiyor mu? 16:01:00  Orman Yangınları Protesto Edildi 11:08:00  Munzur Dağlarında Yüreğim Asıldı -01:45:00  Ormanlarımız Yakılıyor! Sessiz Kalmayın! 01:23:00  Bu da Dersimin 69 Yıllık Yağma Belgesi 13:21:00  Orda Bir Göl Var Uzakta... Adı: Karagöl 13:58:00  
Untitled Document
  Hava Durumu
ANKARA
ANKARA
ANKARA
ANKARA
ANKARA
ANKARA
 Haftanin Çok Okunanlarİ
 BDP’nin Dersim Söylemi Değişiyor mu?
 Çok Yorumlananlar
 Dersim Halkı Sonunda İsyan Etti


12 MART GAZİ KATLİAMI
Üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen Gazi Katliamı hala aydınlatılmadı.
12 MART GAZİ KATLİAMI
Devletin Karanlık Yüzü

Dersim News/Analiz


12 Mart tarihe kara bir leke olarak geçti. Osmanlıdan bu yana katliamlara uğrayan Aleviler, 12 Mart 1995 te İstanbul un göbeğinde yine katledildi.

Katliamcı devletin karanlık yüzü bu kez Alevilerin yoğun olduğu bir semt olan Gazi Mahallesi nde ortaya çıkıyordu.
12 Mart 1995 Gazi Mahallesi Katliamı, Türkiye’nin yakın tarihinde insan yaşamını ve insan haklarını ayaklar altına alan önemli karanlık olaylardan biridir.

12 Mart 1995 te Gazi de Ne Oldu?

Gazi Mahallesi ndeki çoğunlukla Alevilerin gittiği üç kahvehane, 12 Mart 1995 gecesi otomatik silahlarla tarandı. Kahvehanelerden birinde Alevi dedesi Halil Kaya öldü ve 5 i ağır 20 kişi de yaralandı. Saldırganlar olay yerinden uzaklaştıktan sonra gasp ettikleri taksinin şoförünün boğazını keserek öldürdü, taksiyi ateşe verdi ve kaçtı.

Olayların ardından çok sayıda Alevi, Gazi mahallesi nde toplandı ve polis karakoluna yürüdü. Polisin grubu dağıtmak için havaya ateş açtığı sırada, serseri kurşunlarla bir kişi öldü, birçok kişi de yaralandı. Gece boyunca olaylar durmadı. 13 Mart günü polis karakoluna tekrar yürüyüşe geçen grup, çevik kuvvet ve özel timlerle
desteklenen polisle çatıştı. 15 kişi öldü, aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok kişi yaralandı.

Askerlerin de bölgeye gelmesinden sonra Gaziosmanpaşa da üç mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak barikatlar kuran grup, bir komite oluşturarak isteklerinin yerine getirilmemesi durumunda eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Olaylar Sıçrıyor

14 Mart günü Gazi Mahallesi ndeki olaylar Ankara ya sıçradı. Gazi Mahallesi, polis eşliğinde sakin bir gün geçirirken, Ankara Kızılay Meydanı nda çıkan olaylarda 36 kişi yaralandı.

15 Mart ta ise Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi nde olaylar çıktı. Protestocu grubu dağıtmaya çalışan polisin açtığı ateş sonucu 4 kişi öldü, 20 den fazla kişi yaralandı.

Olaydan sonra yapılan otopsi sonucu ölen 17 kişiden yedisinin polis mermisiyle hayatını kaybettiği belirlendi.
Gaziosmanpaşa Savcılığı nın olayla ilgili fezlekesiyle Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 polis hakkında "müdafaa ve zaruret sınırını aşarak
belli olmayacak şekilde adam öldürmek" iddiasıyla dava açtı.

Devlet Katilleri Ödüllendirdi

Devleti yönetenler Gazi mahallesindeki olayları dış mihraklar demogojisiyle izaha çalıştılar halkı saldırgan, güvenlik güçlerini ise mağdur ilan etiler sokağa çıkma yasağı ilan ederek sansürle basının faliyetini kısıtlayarak kamu oyunun gerçekleri öğrenmesini engelediler. Yaralıların zamanında tedavisini engelediler yaralılardan boş kağıtlara imza atılması istendi. Acılı mahalle halkının tepkilerine demokratik yöntemlerle yanaşmayan devlet cenazelerin toplu kaldırılmasını engelemeye çalışarak demokratik kurunları işlevsiz hale getirmeyi planlayarak gerginliğin dahada tırmanmasına neden oldu.
Ümraniyedede yeni katliamlara zemin yaratılarak ölü sayısının dahada artmasına yolaçıldı geriye ne kaldı yakınları ölen buruk ve kırgın insanlar bu nasıl devlet diye sorgulayan yaralılar hala ne olduğu meçul kayıp idaları yakılmiş yıkılmış harebeye dönmüş yerleşim alanları. 

Devlet açısındanda hiç birşey olmamış gibi görevine devam etirilen İçişler Bakanı, vali, emniyet müdürü yaşananları basit bir kaza gibi geçiştirilmek istercesine  sadece bazı katilerin görev yerleri değiştirildi.
Gazi mahalesindeki Katliam tamamen Devlet tarafaından hazırlanmış bir Katliamdır. Onlarca insan polis kurşunlarıyla öldü onlarca kayıp insan var. Tüm bu katliamları yapan eli kanlı katilerini devlet bir de mukafatlandırdı. Elikanlı İstanbul Emniyet müdürü Necdet Menzir milletvekili olarak parlemontoya girdi. Gazi mahalesi mahkemeleri ilden ile dolaştırıldı.

22 kişinin öldüğü 155 kişinin yaralandığı bu katliamda olaylar ardından yapılan otopsi sonucunda öldürülenlerden 7’sinin polis kurşunuyla öldürüldüğünün tespit edildi, katliamla ilgili yargılanan 20 polisten 18’iberaat etti, sadece 2 polise 4 yıl ceza verildi.

Üzerinden tam 15 yıl geçti peki ne oldu? Gazi Katliamı hala aydınlatılmayı bekliyor...

Gazi Katliamı Belgeseli






09:53:00
2010-03-12
Bu haber  4135  kere okundu Yazıcıya Yolla
YORUMLAR
 dersimli_zaza_  2010-08-20
  gazimahlesii
 baskılar işkenceler katlıyamlarrr bizi yılıramazzzz yasanın halkların kardesliğiiii çelik alıgı suyu unutmadı.gazimahlesi_
 ğökan  2010-04-17
  katliyamlar
 slm ismim ğökan tunceliyim ğeçmişimizde olaylar ama yıldıramazlar bizi ğazi esabi sorulcak yaşasın dev ğenç
 baki kolos  2010-03-13
  gazi katliyamı
 12 mart gazi katliyamı
 Dersimiz  2010-03-12
  GERCEK KABULEDILECEK
 iste bu ama sivasta yobazlarin kilina dokunulmadi insanlar devlet gözetiminde hunharca yakildilar ama Gazide sadece yürüis yapan mazlum halkin üstüne devlet kalesce ates eti bunca insan katledildi Lanetliyorum ölenlere de tanridan rahmet yakinlarina sabir dilerim
Bu Habere Yorumunuzu Ekleyin
İsim
E-posta
Başlık
Yorum
       Tüm alanlari doldurmaniz gerekmektedir
Iletisim   |   Sitene Dersim Haberleri Ekle   |   Anasayfam yap   |   Sik Kullanilanlara Ekle
Copyright © DersimNews.Com 2008-2010 Dersim Haber Ajansı iletişim: dersimnews@hotmail.com